Jaką rolę odgrywa odżywianie przy nadpobudliwości?

Rola odżywiania przy nadpobudliwości jest bardzo kontrowersyjnym zagadnieniem, którego nie czuję się upoważniony rozwiązać mogę jedynie przedstawić moje własne zdanie na ten temat, Amerykanom wpaja się, że nadpobudliwość jest wynikiem spożywania produktów o czerwonym zabarwieniu, zbyt dużej ilości cukru, nieodpowiednich witamin oraz innych tym podobnych przyczyn wywodzących się z niedobrego odżywiania. Ani przez chwilę nie wątpię, że niewłaściwe nawyki w jedzeniu są zdolne zniszczyć nas fizycznie i że z łatwością mogłyby być powiązane ze zjawiskiem nadpobudliwości. Jestem jednak zdania, że autorzy licznych modnych książek na ten temat usiłują przedstawić swoje domysły w formie dowiedzionych faktów. Na wiele pytań nie ma jeszcze odpowiedzi, co tłumaczy, dlaczego lak wiele „autorytetów” prowadzi między sobą gwałtowne spory.

Najbardziej cenię tych specjalistów z zakresu odżywiania, którzy mają ostrożne, naukowe podejście do tych złożonych problemów. Podejrzliwie odnoszą się do tych samozwańczych specjalistów, którzy pomijają swoje własne publikacje naukowe i zwracają się wprost do szerokiego ogółu społecznego z niczym nie uzasadnionymi wnioskami odrzucanymi nawet przez ich kolegów po fachu.

Powyższy paragraf może zdenerwować niektórych rodziców idących za radą jakiegoś odłączonego od stada autora na tematy żywienia. Czytelnikom tym mogę powiedzieć tylko tyle: „Róbcie to. co przynosi pozytywne rezultaty” Jeśli wasze dziecko jest spokojniejsze i bardziej zrównoważone, kiedy unika pewnych pokarmów, korzystajcie z waszego zdrowego rozsądku nadal stosując skuteczną dietę. Wasze zdanie jest przypuszczalnie tak samo uzasadnione jak moje.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>